De Correspondent

Voor De Correspondent, het online journalistieke platform, corrigeer ik doordeweeks (bijna) alle stukken. Daarnaast heb ik sinds juli 2015 alle boeken van De Correspondent gecorrigeerd. Daartoe behoren onder andere Je hebt wél iets te verbergen (2016) van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis, Thuis ben je (2017) van Arnon Grunberg, Dankboek (2017) van Ernst-Jan Pfauth, Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u (2018) van Sander Heijne, Amerikanen lopen niet (2018) van Arjen van Veelen, Het bestverkochte boek ooit (met deze titel) (2018) van Sanne Blauw, De tweede  (2019) van Lynn Berger, Hoe gaan we dit uitleggen (2019) van Jelmer Mommers en De meeste mensen deugen  (2019) van Rutger Bregman.

De meeste mensen deugen (2019) van Rutger Bregman

Het laatste boek dat ik voor De Correspondent heb gecorrigeerd, is Beginnen over het einde  (2019) van schrijver en journalist Henk Blanken, een glashelder en indringend onderzoek naar euthanasie bij dementie.

Stichting Senia
Voor Senia, de stichting die bijna duizend leesclubs onder haar hoede heeft, schrijf ik leeswijzers over romans en biografieën. De leeswijzers vormen een leidraad voor de leesclubbijeenkomsten die Senia faciliteert. Ze bevatten een samenvatting, een analyse, een korte receptiegeschiedenis, informatie over de auteur en een lijst met discussievragen.

Romans die ik voor Senia heb besproken, zijn onder andere Het puttertje (2013) van Donna Tartt, De laatste ontsnapping (2014) van Jan van Mersbergen en Wij geluksvogels (2015) van Amy Bloom. In de zomer van 2017 schreef ik de leeswijzer over Honolulu King (2016) van Anne-Gine Goemans.

Een leesclubbijeenkomst van Senia. Foto: Stichting Senia

Bij de oprichting van de leesclubs voor biografieën maakte ik de opzet voor de nieuwe leeswijzers. Tot de biografieën die ik heb besproken, behoren Steve Jobs (2011) van Walter Isaacson, De lange weg naar de vrijheid (1994), de autobiografie van Nelson Mandela, en Anna (2002), de biografie over Annie M.G. Schmidt, geschreven door Annejet van der Zijl.

…en vele anderen
Daarnaast heb ik schrijf-, redigeer- en corrigeerklussen gedaan voor opdrachtgevers als A.W. Bruna UitgeversGroningenLife!, HarperCollins Holland, MGG Netherlands B.V.Scribbr, het Koninklijk ConcertgebouworkestPreludium en Uitgeverij Bornmeer – en voor vele particulieren.

De U-curve (2019) van Kieran Setiya

Een van mijn laatste wapenfeiten als persklaarmaker – en een aanrader! – is De U-curve van Kieran Setiya (uitgegeven bij HarperCollins), een filosofische gids om om te gaan met het ‘midden’ van het leven, als je alles wel zo’n beetje bereikt hebt, maar (waarschijnlijk) ook nog jaren te gaan hebt. Setiya tackelt fundamentele vragen over ouder worden door terug te grijpen op denkers als Aristoteles, Schopenhauer, Virginia Woolf en Simone de Beauvoir, en hun inzichten te vergelijken met zijn eigen ervaringen. Hij laat zien waarom missing out goed is, hoezeer onze opties overgewaardeerd worden en waarom je vooral blij moet zijn als je een fout maakt.